Nezameniteľný hudobník Marián Kochanský by mal 60 rokov

04.06.2015 Bratislava

Partizánske/Bratislava 4. júna (TASR) – Spevák, skladateľ a zakladateľ populárnej hudobnej skupiny Lojzo Marián Kochanský, by sa vo štvrtok 4. júna dožil 60 rokov.

Jeho štýl hudby poznal každý už podľa prvých tónov, nedal sa zameniť, nedal sa k ničomu a k nikomu prirovnať, podobne ako domáce oblečenie celej kapely. Vždy dobre naladený a usmiaty spevák vedel fanúšikov skupiny Lojzo roztancovať hitmi ako Anča, si drahá ako Volvo, Zita Obezita či My nie sme Taliani.

Marián Kochanský sa narodil 4. júna 1955 v Partizánskom. Od detstva mal rád hudbu, venoval sa hre na akordeón. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave a stal sa inžinierom ekonómie. Po štúdiách pracoval v podniku Zdroj, bol vedúcim domova dôchodcov a organizačným pracovníkom kultúrnych zariadení.

V roku 1982 založil Kochanský skupinu Lojzo, čo bola skratka názvu Ľudový orchester jednotnej zábavy obyvateľstva. O tri roky neskôr vydali rovnomenný debutový album so známymi piesňami ako Na centrálnom trhovisku, Učiteľka chémie, My nie sme Taliani, Anča si drahá ako Volvo či Vincentka van Goghová. Autorom chytľavých textov i väčšiny hudby bol práve Marián Kochanský, muzikant s nezameniteľným imidžom pozostávajúcim z teplákov, baretky, akordeónu s telefónnym slúchadlom a nemiznúcim úsmevom.

Nasledovali úspešné albumy My nič, my muzikanti (1987), Ticho po plešine (1989) a Lojzo IV (1991). Fanúšikovia skupiny sa zabávali s pesničkami ako Na nohu jej stúpil, Pridružená výroba, Zipsy woman, Hurá na paprike a v neposlednom rade Schöne Náci. Veľkej obľube sa dodnes teší hit Každý deň budú vraj Vianoce, ktorý nahrali spoločne s Miroslavom Žbirkom. Kochanský mal dostatok hudobných nápadov a v roku 1996 vydali Lojzovci ďalší album s názvom Laz Vegaz s piesňami Štronzo či titulnou Laz Vegaz. O dva roky neskôr vyšla dvojkompilácia s názvom Lojzo Komplet, na ktorej boli piesne z prvých štyroch albumov, v roku 2005 aj kompilácia Lojzo Gold, na ktorej nechýba veľký hit Že mi je ľúto, spoločná skladba so skupinou Elán.

"Bol veselá a silná osobnosť, šíriaca okolo seba nákazlivý smiech a radosť. Žil plnými dúškami, vychutnával si život do poslednej kvapky a dokázal strhnúť k tomu aj všetkých okolo seba," zaspomínal si na muzikanta a dlhoročného kamaráta člen skupiny Lojzo Jozef Ciller.

Marián Kochanský podľahol ťažkej chorobe 28. apríla 2006 v Bratislave vo veku 50 rokov.
 
 
 
 
 

Vyberte región